BurgerClose

Tegltagsten

Tagsten findes i to hovedtyper: vingetagsten og falstagsten.

Vingetagsten
Fremstilles ved strengpresning. Her anvendes et mundstykke, hvis åbning er en buet spalte af form som tværsnittet på en tagsten. På det automatiske afskærerbord afskæres de skrå hjørner og lægte- og binderknasten friskæres i tagstensprofilet.

Falstagsten
Formes i specielle tagstenspresser, lerpladen placeres mellem to halvforme, der trykkes med hinanden, således at formen fyldes ensartet og helt, og det overskydende ler presses ud.

Romerfalstagsten K-21 har dobbeltfals.

Andre typer
Til de to hovedtyper kommer munk og nonne samt bæverhaler udført som håndstrøgne tagsten. Strengpressede bæverhaler fremstilles i dag på et tagstensværk, og producenten forventer, at stenen snart vil indgå på linie med de almindelige vingetagsten. Vingetagsten leveres i en række forskellige formater. Hertil kommer den S-formede (dobbeltbølget) vingetagsten.

Specialsten eller tilbehør til de nævnte tagsten rækker fra rygningssten, dobbeltvingede tagsten, tudtagsten, ventilationssten m.v.

Udseende:

Røde, gule og brune med flere nuancer, rosé, blådæmpet og sten med glasur.

Tagsten skal tilfredsstille kravene i DS/EN 538 og DS/EN 539-1 samt DS/EN 539-2. Produktdefinitioner og specifikationer er anført i DS/EN 1304.

Sitemap